Frossa i mönster på Basis konstskola Under våren 2020 presenterar Basis konstskola en rad olika hantverksworkshops och kurser med inriktning på mönster. Genom olika hantverksmetoder kommer vi att undersöka det magiska i mönster. Vi kommer både skapa nya mönster och se på mönster genom historien.

Sy ett täcke/överkast/väggbonad… På den här kursen går vi igenom två olika lapptekniker där du syr för hand. Vi tittar på bilder av olika lapptäcken och tekniker. Du får mallar att arbeta efter och det kommer att finnas tyger att sy av. Ta helst med dig egna tyger – de är ju dina minnen!

Vi kommer också att gå igenom en del material, vilka lämpar sig att kombinera? Går det att blanda material? Kan man tvätta dem? Osv. Material som ingår: mindre tygbitar, som lämpar sig för lappteknik, vadd, nålar och mallar. På plats finns att använda: strykjärn, tråd, saxar m.m. Kursen passar både dig som är nybörjare och dig med sömnadsvana.

 

Om läraren Ingela Friedner

Mönster kan, liksom musik och dofter, förflytta dig bakåt i tiden. Mönstret på ett tyg kan minna om en vän, en kärlek, ett barndomsminne… Mönstret på en klänning får dig kanske att minnas en äldre kär släkting, en mönstrad gardin tar dig tillbaka till en speciell händelse i ditt liv?

Så är det för mig och jag har samlat tyglappar med mönster i många, många år. Vad ska man då ha alla dessa tyglappar till?!

Själv har jag skapat ett lapptäcke som framförallt minner mig om personer som jag tycker om, men också om platser och händelser som är av betydelse i mitt liv. Jag valde att sy för hand för att ha en mer kontemplativ syssla, i motsats till allt omkring mig som ska utföras under tidspress.